Johannes van Camp fotografeert mensen
Home // wie wat hoe en waarom // Veel gestelde vragen

VEEL GESTELDE VRAGEN: portret-, glamour- en bruidsfotografie

 

P O R T R E T F O T O G R A F I E

 

 

Vr.: Wij willen graag een portret laten maken van ons gezin voor onze ouders, hoe krijgen we het beste resultaat en hoe weten we of de foto’s worden zoals we hebben afgesproken?

Antw.: Als eerste vragen we jullie voor wie de foto bestemd is, waar het komt te hangen en wat voor uitvoering lijst je in gedachten hebt. We hebben voorbeelden genoeg. Dan komen er vanzelf ideeën. Daarna gaan we de studio in en maken we de serie. Na afloop kunnen jullie op de monitor alle beelden bekijken en kiezen jullie samen met ons de mooiste foto(s) uit.

Vr.: Hoelang duren de opnames in uw fotostudio?

Antw.: We zijn één tot maximaal twee uur bezig met de opnames.Voor kinderen zorgen we dat alles van te voren klaar staat. Het is handig speelgoed of een leuk voorleesboek mee te nemen. Muziek wil ook nog wel eens helpen om de aandacht wat langer vast te houden.

Vr.: Hoelang duurt het tot onze portretten klaar zijn?

Antw.: Als we weten wanneer jullie de vergroting nodig hebben, bijvoorbeeld voor een verjaardag of jubileum, proberen we altijd naar die datum toe te werken. Normaal gesproken is alles met 1-3 weken klaar.

Vr.: Kan ik ook losse afdrukken bestellen?

Antw.: Losse afdrukken zijn kwetsbaar. Wij kiezen ervoor de afdruk in een ingelijste of geplakte versie af te leveren. De afdrukken zijn dan ook beschermd tegen zonlicht en vocht en kunnen dus niet beschadigen.

Vr.: Is het ook mogelijk de beelden digitaal aangeleverd te krijgen in plaats van afdrukken?

Antw.: De beelden die jullie uitzoeken om te vergroten worden bewerkt en bewaard. Eventueel is het mogelijk om een beeldbestand mee te leveren voor hyves, facebook etc.

Vr.: Is een zwart/wit foto duurder dan een kleurenfoto?

Antw.: Kleur, zwart/wit of duotoon is in prijs hetzelfde. De prijs wordt bepaald door het formaat van de foto, de afwerking en de lijst. V. Krijgen we een rekening van jullie of betalen we gelijk? Na de opnames betaal je de helft van het bedrag en bij aflevering het restant van de rekening.

Vr.: Hebben jullie bepaalde kleding adviezen?

Antw.: Als je alleen op de foto gaat, trek dan iets aan waar je je prettig in voelt. Kleding waarin je jezelf kan zijn. Bij een groepsfoto is het belangrijk om alles goed van tevoren af te spreken met elkaar en de kleding op elkaar af te stemmen.Gaan we op chique of sportief, enz. Bij zwart/wit of duotoon, zorg dan voor contrast, dus licht en donker en niet te veel beige-roze-pastel, want dat wordt grijs. Soms is het ook mooi om voor één kleur te kiezen of iedereen in het wit.

Vr.: Hoeveel mensen kunnen jullie hebben in de studio?

Antw.: In onze studio is plaats voor maximaal 18 personen. Is de groep groter dan kunnen we de groep in meerdere keren fotograferen. Tijdens het bewerken van deze beelden laten we deze in elkaar vloeien.

Vr.: Wij willen graag een groepsfoto laten maken, maar kunnen we ook in verschillende combinaties ( samenstellingen) op de foto?

Antw.: Ja hoor, dat is geen probleem. Graag willen we het van tevoren weten om extra tijd in te plannen voor de opnames.

Vr.: Ik ben zwanger en wil daar graag een mooie portret van hebben. Welke week van de zwangerschap is daar het meest geschikt voor?

Antw.: Meestal is de vorm van de buik het mooist tussen de 32 en 34 weken. Denk er over na hoe je het graag wilt. We bespreken dat graag van tevoren met je. Als je met je blote buik op de foto wil neem dan een badjas mee en trek geen strakke kleding aan.

Vr.: Kan er van de foto ook een geboortekaartje gemaakt worden?

Antw.: Geen enkel probleem. We spreken van te voren af wat voor vorm kaartje je wil, vierkant of staand, en houden daar dan rekening mee met de opnames.

Vr.: We willen met de hele familie op de foto, maar we kunnen niet allemaal op dezelfde dag. Hebben jullie daar een oplossing voor?

Antw.: We kunnen de groep in twee keer fotograferen. Na het bewerken van de beelden wordt van deze twee beelden weer één mooie groepsfoto gemaakt.
Als er één persoon niet aanwezig kan zijn houden we rekening met de opstelling en wordt die persoon er later “tussen gezet.”

 

G L A M O U R F O T O G R A F I E

 

Vr.: Ik zou heel graag een glamour portret laten maken, maar ik vind het nogal eng.

Antw.: Veel mensen vinden het van tevoren eng maar achteraf is iedereen er helemaal vol van en hebben ze het reuze leuk gevonden. Uiteraard nemen we er alle tijd voor om je op je gemak te laten voelen. Dus eerst thee of koffie!

Vr.: Iedereen is zo mooi op een glamourfoto. Kan dat bij mij ook?

Antw.: Het allerbelangrijkste is je uitstraling en dat je ontspannen bent. Zorg minimaal één dag van te voren goed voor je zelf en vergeet niet de avond ervoor vroeg naar bed te gaan.

Vr.: Wat voor voorbereidingen moet ik treffen als ik een glamour portretfoto wil laten maken?

Antw.: Tijdens een gesprek vooraf maken we gezamenlijk een plan van aanpak. Je krijgt dan een goed idee wat voor soort portret het gaat worden.Duidelijk wordt dan ook wat je bijvoorbeeld mee moet nemen aan kleding, schoenen en sieraden. En boven alles; een goed humeur is het halve werk!

Vr.: Moet ik nog wat extra doen aan mijn haar en/of make-up?

Antw.: Van tevoren hebben we een gesprek over wat voor soort portret we gaan maken met en voor jou. Eventueel maken we gebruik van een visagiste. Dan hoef jij je nergens zorgen over te maken. Alles wordt voor je geregeld.

Vr.: Is het handig om extra kleding mee te brengen?

Antw.: Van tevoren vragen we je wat jouw bedoeling is met het portret. En wat voor soort portret je wilt hebben. Aan de hand daarvan bepalen we wat je mee neemt. Neem altijd kleding extra mee; beter te veel dan te weinig. Ook het meenemen van accessoires is aan te raden.

Vr.: Ik heb iets in een tijdschrift gezien en zo'n foto zou ik graag willen laten maken. Kan dat?

Antw.: Neem je voorbeelden gerust mee. Wij kijken dan hoe we dat verder voor jou kunnen invullen. Zodat het een extra persoonlijk tintje krijgt.

 

B R U I D S F O T O G R A F I E

 

Vr.: Hoe lang van tevoren kunnen we bij jullie een bruidsreportage boeken?

Antw.: Er zijn bruidsparen die een jaar van te voren boeken, andere 3-4 weken van te voren. Als jullie graag willen dat wij jullie reportage gaan verzorgen dan is het raadzaam vroegtijdig te boeken. Bepaalde maanden en data zijn zeer geliefd en die zitten dan ook snel vol. Dus als je de datum weet en graag wil dat wij fotograferen, aarzel dan niet te lang maar bel ons voor een afspraak.

Vr.: Kunnen we op onze trouwdatum een optie nemen?

Antw.: Ja, dat kan. We houden die datum dan een week vast voor jullie. Als we meerdere opties op die dag hebben staan word je op een lijst geplaatst. Zo snel mogelijk laten we weten of de gewenste datum beschikbaar is.

Vr.: Hebben jullie voorbeeldalbums die we kunnen inzien?

Antw.: We hebben een uitgebreid aanbod in albums en fotoboeken. Traditionele albums met los gemonteerde foto's, digitale fotoboeken of een handgemaakt album in samenwerking met een handboekbinderij waarbij echt alles mogelijk is.

Vr.: Als we jullie op onze trouwdag er de gehele dag bij willen hebben, is dat mogelijk?

Antw.: Ja, dat is geen enkel probleem. Is de plaats waar jullie trouwen wat verder weg, bijvoorbeeld op Texel, dan komen we een dag eerder zodat we goeg uitgerust zijn voor jullie grote dag.

Vr.: Wij willen op onze trouwdag een serie mooie locatie foto's laten maken door jullie, doen jullie dat?

Antw.: Ja, dat is mogelijk, afhankelijk van de tijd die beschikbaar is. Voorwaarde is dat jullie (en wij) de rust hebben om in een ontspannen sfeer te kunnen fotofraferen. Soms wordt er besloten om een dag later de foto's te maken. Zorgen of je wel op tijd bent voor het volgende programma-onderdeel heb je dan niet.

Vr.: Hoeveel tijd hebben jullie nodig om locatie foto's te maken?

Antw.: We trekken meestal zo’n twee á drie uur uit voor het maken van locatiefoto's. Dus als jullie een mooie plek in gedachten hebben, maar het is bijvoorbeeld een half uur rijden, hou daar dan rekening mee. Of zoek een locatie dichterbij.

Vr.: Hebben jullie een voorkeur voor de locatie waar we foto's willen nemen?

Antw.: Het is jullie dag, en in overleg gaan we op zoek naar de geschikte locatie. Misschien hebben jullie zelf al een idee. Gezamenlijke interesse kan ook een leuke locatie opleveren. Doe vooral niet wat je al bij een ander hebt gezien maar maak een keuze die bij jullie past.

Vr.: Zijn jullie bekend met locaties buiten de regio Gorinchem?

Antw.: Wij zijn al op heel veel plaatsen in Nederland geweest met bruidsparen en kennen dan ook heel veel mooie romantische, aparte en moderne locaties om te fotograferen. Maar is er een locatie waar we nog nooit zijn geweest dan is dat voor ons een extra uitdaging. We worden extra geprikkeld om te zorgen voor die verrassende foto’s te maken die jullie van ons verwachten.

Vr.: Geven jullie ook aanwijzingen tijdens de opnames op locatie?

Antw.: In ons streven naar perfectie zullen we jullie (soms) aanwijzingen geven waardoor er een geslaagde fotoserie gemaakt kan worden. Vooral aan het begin van de sessie kunnen we je bijvoorbeeld vragen of je anders wilt gaan staan of zitten. Soms is het aan te bevelen van te voren een kijkje te nemen op de locatie zodat je vertrouwd bent met de omgeving.

Vr.: Wat doen jullie als het regent?

Antw.: Als alternatief spreken we altijd een binnenlocatie af. Bij (te) slecht weer wijken we uit naar deze locatie.

Vr.: Wij hebben zelf een idee voor de locatie foto's. Kunnen jullie dat realiseren voor ons?

Antw.: Ook dan staan wij graag voor jullie klaar. Kom langs en bespreek jullie wensen met ons. Samen maken we een plan om dit idee tot een succes te maken.

Vr.: Wij gaan trouwen in het buitenland maar willen jullie toch als fotograaf. Is dat mogelijk?

Antw.: Wij vinden het fantastisch om met jullie mee te gaan naar welk land dan ook. Dat zal voor ons niet de eerste keer zijn. Van tevoren spreken we goed af hoe we dat gaan aanpakken. Om goed gebruik te maken van de prachtige omgeving kan er bijvoorbeeld besloten worden de locatiefoto’s een dag na de bruiloft te maken. Wel zo ontspannen, toch?

Vr.: Hoe lang duurt het voor het album klaar is?

Antw.: Voor een traditioneel album met gemonteerde foto's gaan we uit van drie tot vijf weken.Een digitaal album duurt iets langer.
Soms willen bruidsparen het album snel hebben omdat bijvoorbeeld een van de ouders ernstig ziek is. Bij de aflevering wordt hier rekening mee gehouden.

Vr.: Een digitaal album vinden we zeker mooi, maar kunnen we bij jullie ook terecht voor een album met "losse" foto's?

Antw.: Bij ons kun je ook uitstekend terecht voor een traditioneel album met gemonteerde "losse" foto's. We hebben verschillende showalbums en we zijn er dan ook van overtuigd dat jullie wat dat betreft bij ons zullen slagen.

Vr.: Hebben we zelf ook inspraak in de keuze van de foto's die jullie gebruiken in het album?

Antw.: Na jullie trouwdag plannen we een viewing. Door middel van een beamerpresentatie bij ons in de studio bepalen jullie zelf welke foto's er in jullie album komen.

Vr.: Wij zijn geen poseertypes. Hoe gaan jullie hier mee om?

Antw.: In dat geval kunnen jullie kiezen voor een journalistieke reportage. Wij maken de hele dag foto's van alle mooie, ontroerende, belangrijke en grappige gebeurtenissen. Er worden dan ook geen locatiefoto's gemaakt. Een hele tastbare herinnering aan een fantastische dag en dat zonder te poseren.

Vr.: Wat doen jullie met de digitale bestanden?

Antw.: De digitale bestanden zitten standaard in de meeste reportagevormen die wij aanbieden. In alle andere gevallen worden ze voor een redelijk bedrag (prijs afhankelijk van het aantal foto's) jullie eigendom.

Vr.: Kunnen jullie ook filmen op onze trouwdag?

Antw.: Het is bij ons mogelijk om een filmclip van jullie trouwdag te laten maken.Zo'n clip duurt in de meeste gevallen ongeveer vijftien minuten. Tijdens dat kwartier zie je de mooiste, belangrijkste en ontroerenste momenten van die dag.Natuurlijk kunnen jullie ook kiezen voor een langere film van de hele bruiloft, zie de info bij de prijzenpagina onder het menuitem: Video

Vr.: Kunnen we ook op een avond langskomen voor een informatief gesprek?

Antw.: Het is altijd mogelijk om 's avonds langs te komen bij ons in de studio.
Ook op zaterdag kunnen jullie altijd terecht mits we niet op reportage zijn. Graag even telefonisch of per mail een afspraak maken.

Vr.: Kunnen jullie ook bij ons thuis langskomen voor een informatief gesprek buiten de regio Gorinchem?

Antw.:Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waarbij het moeilijk is naar de studio te komen. In dat geval komen we naar jullie toe. Telefonisch hebben we al een gesprek gehad met jullie zodat het voor ons duidelijk is wat jullie willen en wij de goede showalbums en voorbeelden meenemen. Verder kunnen jullie qua foto's ook een goed beeld krijgen als jullie op deze website ‘bruidsreportages’ aanklikken.

Vr.: Wij zijn allebei niet fotogeniek, en vinden het maken van een reportage eigenlijk niet ons ding. Kunnen jullie dan toch iets moois maken voor ons?

Antw.: In dat geval kunnen jullie kiezen voor een journalistieke reportage. Wij maken de hele dag foto's van alle mooie, ontroerende, belangrijke en grappige gebeurtenissen. Er worden dan ook geen locatiefoto's gemaakt. Een tastbare herinnering aan een onvergetelijke dag en dat zonder te poseren.

Vr.: We hebben 's morgens weinig tijd om locatie foto's te maken. Kan dat ook op een ander tijdstip?

Antw.: Het is altijd mogelijk om op een ander tijdstip locatiefoto's te maken. Bijvoorbeeld de volgende dag. Je bent dan lekker ontspannen want je hoeft niet meer op de tijd te letten. Zijn jullie gek op de zonsondergang? Een prachtig moment om mooie romantische foto's te maken.

Vr.: Kunnen jullie ook alleen locatiefoto’s maken in in het buitenland?

Antw.: Ja, natuurlijk. Het kan heel romantisch zijn om terug te gaan naar bijvoorbeeld de plaats waar jullie elkaar hebben leren kennen. Het maakt voor ons niet uit waar het is. Het wordt dan een reportage die helemaal bij jullie past. Deze reportage maken we altijd na jullie trouwdag. Een vuiltje op je jurk is dan geen ‘ramp’ meer.

Vr.: Hoeveel foto's gaan er in een album of een digitaal fotoboek?

Antw.: Vanaf veertig foto’s kunnen we al een mooi album leveren.Naar gelang de uitvoering van het gekozen album of boekpresentatie is 200 foto’s wel het maximum.

Vr.: Zwart/wit foto's vinden we te gek. Kan dat gecombineerd worden met kleur?

Antw.: Ja, dat is heel goed mogelijk. We bespreken na de eindselectie met jullie welke foto's jullie zwart/wit willen en welke in kleur.

Vr.: Het maken van een draaiboek, hoe gaat dat precies in zijn werk?

Antw.: Vier tot zes weken voor jullie trouwdag komen we bij elkaar om de dag met jullie door te nemen. Hoe laat moeten we bij jullie zijn? Hoe laat is de trouwplechtigheid? Hoeveel tijd hebben we voor de locatiefoto’s? Waar gaan we deze nemen? Zo worden ‘verrassingen’ uitgesloten. Ook zoeken jullie uit wat voor album jullie willen, zodat we dat alvast kunnen bestellen.

Vr.: Kunnen jullie ook iets maken voor de ouders in de vorm van een klein boekje?

Antw.: We hebben verschillende mogelijkheden om een zogenaamd ouderalbum te maken.Er zijn diverse uitvoeringen, maten en kleuren. Vraag er naar als jullie bij ons zijn voor het maken van een draaiboek. We kunnen dan gelijk diverse mogelijkheden laten zien.

Vr.: Hebben jullie verschillende soorten albums of boeken waar we uit kunnen kiezen?

Antw.: We hebben een groot assortiment albums en boeken. Ook het binnenwerk kan op verschillende manieren worden ingevuld. Modern, klassiek, stof, leer, alluminium, plexiglas. Zelfs mooie handgebonden boeken met een bijpassende inleg- of insteekcassette zijn mogelijk. Kijk voor dat je bij ons komt ook eens op www.verka.nl

Vr.: We willen graag van de mooiste foto een afdruk op canvas hebben van ± 100x100 cm. Is dat mogelijk?

Antw.: Jullie boffen! Dit jaar vieren wij ons 12,5 jarig bestaan en ieder bruidspaar dat een reportage bij ons boekt krijgt van ons een portret op canvas cadeau!
Een extra reden om nu bij ons langs te komen! De koffie & thee staat klaar!

Vr.: Wordt mijn jurk vies als we buiten locatiefoto's gaan maken?

Antw.: We zijn zo voorzichtig mogelijk. Handig is het als je een plaid of zo meeneemt in een passende kleur van je jurk. Makkelijk om soms even op te kunnen zitten. Op de grond of in het gras heb je dan een prima bescherming voor je jurk. Verder houden we rekening met het weer. Als het de dag ervoor hard heeft geregend is het niet handig om bijvoorbeeld in het bos foto's te maken. En ja, als je jurk toch wat vuil is geworden doen een klein sopje en de föhn wonderen.

Vr.: Kunnen jullie van tevoren een mooie foto maken van ons voor onze trouwkaart?

Antw.: Wij vinden het heel leuk om zo'n foto te maken. We hebben diverse voorbeelden om jullie een idee te geven wat er allemaal mogelijk is. Denk alvast eens na of jullie een foto op een mooie buiten-locatie willen maken of hier in de studio.

Vr.: Wij willen graag bedankkaartjes uitdelen aan het eind van onze trouwdag. Hebben jullie daar tijd voor en wat zijn de mogelijkheden?

Antw.: Het maken van bedankkaartjes is mogelijk als er voldoende tijd is om wat moois te maken.Graag laten we de verschillende mogelijkheden en uitvoeringen zien.

Vr.: Kunnen we foto's in dezelfde kwaliteit als de foto's in het album nabestellen?

Antw.:Voor jullie gasten hebben we een speciale service voor het nabestellen van foto’s. Uiteraard leveren we dezelfde hoge kwaliteit als de foto’s in het album.

Vr.: Wij vinden het feest 's avonds erg belangrijk en willen graag dat dat professioneel wordt vastgelegd. Is dat mogelijk?

Antw.: Een van onze specialiteiten is het vastleggen van feestavonden, zowel op foto als op film. Kijk maar eens op deze website.

Vr.: Worden de foto's ook digitaal bewerkt?

Antw.: Ook een goede foto heeft professionele nabewerking nodig. Deze optimaliseren we wat betreft kleur, contrast en uitsnede. We gebruiken hiervoor de beste software die op dit moment voorhanden is. In combinatie met onze ervaring geeft dit een schitterend resultaat.

Vr.: We willen graag wat groepsfoto's laten maken na de trouwplechtigheid. Is dit mogelijk?

Antw.: Natuurlijk is dit mogelijk. Bedenk van tevoren met wie jullie op de foto willen. Een ceremoniemeester kan helpen om de personen al vast bij elkaar te brengen. Tenslotte kent die iedereen. Zo kunnen wij ons volledig concentreren op de groep en die mooie foto maken die jullie verwachting zal overtreffen.

Vr.: Vanaf hoe laat kunnen jullie aanwezig zijn op onze bruiloft?

Antw.: Het maakt voor ons niet uit hoe laat we aanwezig moeten zijn, als we het maar van tevoren weten. En is het vroeg dan doet een kop koffie wonderen!

Vr.: Hoe gaat het met de betaling als we een reportage bij jullie boeken?

Antw.: Bij opdracht vragen wij een aanbetaling. Het restbedrag kan bij aflevering van de reportage worden voldaan.

Vr.: In de kerk mogen geen foto's gemaakt worden, kunnen jullie daar ook rekening mee houden?

Antw.: Natuurlijk houden we daar rekening mee. Misschien kunnen we wel een foto maken als jullie de kerk binnenkomen. Of met de voorganger op een mooie plek buiten bij de kerk.

 

Love my newsShare to facebookShare to TwitterPin This
Op 29 november opent er een bijzondere tentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen. In 'Sieraden De keuze van Kampen' worden 25 sieraden uit de collectie van Galerie Marzee in Nijmegen, de grootste galerie met hedendaagse sieraden ter wereld, geëxposeerd. Kampenaren van 25 tot 70 jaar, van Onderdijks tot Kampereiland en van journalist tot International Sales Manager. Misschien herkent u wel uw buurvrouw, uw wijkagent, de HEMA medewerkster of uw docent Frans? +++
: +++